Tuesday, December 29, 2009

their wedding...

gmbr kenangan bersama pengantin baru....


ceh, tajuk omputih...?
saje2 je aku mulakan mcm tu konon2 nak jd stylo....
cuti yang masih lagi berjalan dengan rancak....
aku hanya sempat menghadiri 2 majlis kawin mmbr2 aku...
yg pertama masa aku bercuti kat sabah...
dia ni boleh dikatakan chilhood fren la...
ble aku blk semenanjung dah xdgr story pon psl mmbr aku sorang ni...
majlis yg sempoi dok ada mcm reunion kembali geng2 sabah pon ade gak...
bile mana ade la jiran2 lama yg dtg (dah besar anak2 mereka ye)...
majlis ni mmg kekok aku dibuatnye sbb aku xde geng pon nak borak....
kemudian majlis kedua apabila aku pulang ke semenanjung....
ni pulak majlis kwn skool aku....
pengantin lelaki dan perempuan kedua2nya adalah dari skool yg sm..
bermaksud kami semua berkawan...
so majlis ni mmg aku x kekok sbb ade rmi kwn2 yg dtg...
dan majlis yg besar pastinya meriah bukan?
kwn2 aku ramai dah masuk dalam alam rumah tangga...
dan makin ramai yg akan ke arah itu juga..
ade jugak yg nakal2 tanye pasal aku..
malangnye jawapan aku...
hampeh dok ada.....

Friday, December 25, 2009

tumpang skaki ye adik2....

tahniah kepada bdk2 skool aku dulu..
wlupon aku dah lama angkat kaki dari sana..
tp bila nmpk kat dlm paper top 5 skool SBP terbaik tu...
sejuk jugak la mata memandang...
tahniah SEKOLAH MENENGAH SAINS TENGKU ABDULLAH, RAUB...
esk reunion kecil2an bakal berlangsung...

Wednesday, December 9, 2009

encik mokhtar

aku teringat lagi pengalaman polipd...
maybe nua pernah tanye aku nape aku x tulis psl polipd..
baik aku mmg ade pernah tulis..
kali ni aku tulis lagi memandangkan hari ini, smlm dan kelmarin aku lpk ngan jaha berborak kembali pasal polipd mengimbau kenangan tu...
kami bukan kembar tapi mungkin hampir seiras...
encik mokhtar lecturer polipd yang baik hatinya..
dikatakan seiras ngan aku..
smpi bdk2 pggl aku adik encik mokhtar....
smpi encik asri pon selalu tergelak bila selilsih ngan aku...
nak salahkan bdk2 pon x leh sbb aku tau itu hanya usikan manja dr mereka...
lagipon gmbr encik mokhtar kat atas batu time muda2 tu mmg mcm muka aku (aku pon ngaku sndr)
tp aku xde la jambang mcm encik mokhtar...
sbb aku kene la beza sket ngan dia...
klu sm lagi la teruk aku kene bahan...
yang encik mokhtar pon kdg2 malu2 lak nak ckp ngan aku apehal....
wat bodo sudah ngan 'gosip' liar diaorg tu..
aku tau aku mmg kalis gosip.....
sbb tu aku wat derk je ngan panggilan 'mokhtar' oleh bdk2 ni...

Tuesday, December 8, 2009

selamat ulang tahun

smlm adalah hari jadi yg dilupakan secara x sengaja...
aku konon2 nak save la kat dlm hp aku psl buzday dia...
kerana jd si konon yg kuat ingatan..
aku xsave pon sbg reminder..
alangkah malangnyer kerana aku melupakan secara x sengaja akan peristiwa penting nih...
kerana dia ingat akan buzday aku..
sedang aku...
secebis ucapan selamat untuk dia pon xleh ingat..
sorry ye cik adik...
saya tgh musim periksa...
byk sgt bkk buku smpi xde masa nak bkk mail....
hr ni wlupon lmbt sehari saya kasi mesej nnt (ini azam hr ni)

Wednesday, December 2, 2009

mode exam

wajah yg serabai... siap x shave ag.... menjelang final exam br la aku menjadi smart semula...





sbb ni la aku x update blog2 aku...
1st paper dah lps...
tggl ag 2 paper...

Tuesday, December 1, 2009

sebalik nama...

apa ada di sebalik nama.....
kadang2 kita pilih nama tapi kita xtau kenapa kita pilih nama tu...
disini ada beberapa nama yang aku pilih sebagai samaran aku.....

burungmurai
nama ni aku mula2 nak pilih burung punai....
tapi agak kedengaran lucah....
so aku pon tukar kepada burungmurai sbb blog aku yang ngarut2 nih mmg kecoh mcm burungmurai....

juz 4 u
nama blog kat friendster aku....
aku bukan tujukan khas untuk sape2 yg special....
tp sekadar menghargai kepada sapa2 yang baca blog aku tuh...

juz 4 fun
mmg aku nak bersuka ria dalam menulis...
yang ni juga blog dekat friendster....
malangnyer baru 3 post, friendster aku dah kene hacked...

whutdaheck
whut da heck mungkin klu dlm bahasa melayu nyer jd.....ape hal?
bila blog juz 4 u aku dah bercampur dengan tulisan aku tentang perempuan...
maka aku dgn official nyer wat whutdaheck utk tulis mcm2 psl perempuan...
tp jgn risau sbb aku mmg tapis bahasa aku supaya x kasar mcm kat dalam juz 4 u....

hannalyssa
watak perempuan seksi ciptaan aku dlm dunia maya ni...
klu tgk blog post aku yg lama ade je gmbr minah ni aku kasi upload...
skang aku dah cancel account dia okay....
ketika itu aku mmg blur nak pk ape nama nak bg kat awek sorang nih...
maka tiba2 nama hanna dan lyssa terlintas di fikiran...
mungkin jugak sbb ms tu lisa surihani tgh femes sekejap...

ajepjepto
yg ni mmg xde maksud....
nama ni aku reka ketika aku form 3...
dan smpi hr ni aku masih lagi pki ajep jepto....
klu org tanye sah2 la aku xkan dpt menjawab ape maksud ajep jepto....

perempuan....

selama ni aku pernah keluar dgn beberapa perempuan..
sebagai kawan atau sekadar teman....
malang nyer sejak dari 'saat' itu aku xpernah rasa gembira...
keluar dengan mereka....
apabila aku pulang aku akan rasa biase2 sahaja...
xde sorang pon yg dpt memuaskan hati aku...
walaupon ade sorang dua yang masih lagi bg aku rasa gembira....
selama ni aku lebih gembira keluar dengan kawan2 lelaki..
sebab bila dengan perempuan aku mula rasa aku 'terkongkong'
aku dah terlampau lama tutup pintu hati aku ni...
hingga aku x biasa dah nak ajak pompuan lepak2 or g tgk wayang....
aku suka tgk pompuan cantik walaupon tidak mendekati mereka...
tapi adakah pompuan cantik suka tgk aku...?

Tuesday, November 24, 2009

patran

cntk x analysis aku wat.... demi nak tunjuk terer dpn awek aku x tgk manual pon wat menatang nih...



coupon tension analysis...
menatang ni lah yg wat aku x tdo bape hari..
umpama membuat thesis lak keje aku skang nih...
nsb baik la tgn aku masih bisa menari-nari...
di tambah pulak masa kat lab ade awek2 yg membersihkan mata aku...
bertambah semangat la aku melukis....
gile babeng la nak mendapat result aku melukis nastran nih...
wlupon aku lukis 2D je...
klu bdk2 civil wat 3D lg la gempak....
mlm ni smbgn lagi untuk siapkan report....
minggu dpn pon bz gak dah nih...
final dah start...
klu ade ms leh la aku update blog aku nih....

Saturday, November 21, 2009

lesen moto

aku br je blk dr majlis jemaah tabligh..
saje je join tgk suasana..
sekurang-kurangnyer ade gak la ilmu yg aku amik...
wlupun aku rasa cuma sekadar dpt berkenalan ngan kwn2 baru...
tutup kisah tabligh...
bkk kisah lama...
kenapa aku xde lesen motor....
smpi hr ni ble aku mntk nak wat lesen moto ngan big boss...
dia akan wat2 muka setuju..
padahal dlm hati bkn nyer dia bagi pon....
aku tau tu...
suma nyer berpunca masa aku mula2 blaja naik moto dulu la...
memeang x susah nak balance sbb mcm naik beskal je..
yg prob nyer sbb nak main gear...
C70 ade 3 gear je beb (naik moto ni mmg terasa mcm dlm komik aku dalam blues)
kerana x mahir nak main gear beserta nak mebalance moto yg agak berat berbanding beskal...
aku pon dgn x bersalahnye langgar pasu makcik aman ntha kat kampung aku...
lebih malang apabila aku bwk si mat (sepupu aku)
kantoi la aku dgn insiden malang tersebut..
smpi hr ni big boss x caye aku bwk moto...
hampeh jugak la...

Monday, November 16, 2009

blogging

ade kwn2 yg tanyer kat aku....
setelah aku ajak mereka bermain blog...
mereka berkata.... ' ajar la aku wat blog mcm mana '
aku selalu berkata wat blog bkn ssh...
register aje...
kemudian aku berfikir sorang2 (selalu aku wat nih)
bkn cara nak wat blog yg diaorg mtk...
tp ape pengisian kat dlm blog mereka tu...
maka inilah yg sepatutunya aku ajarkan..
dlm blog mesti ada halatuju...
bermula dari penulisan pertama hingga la yg seterusnya...
perlu seiring dgn apa yg mereka mahu..
contohnya dlm blog whutdaheck (boleh rujuk kemudian) aku mensasarkan untuk menyambung apa yang aku tulis dalam blog friendster...
dlm burungmurai (sekarang ini) aku menulis tentang diri aku...
kemudian dalam booduckbabsale (yang baru aku terbitkan) aku berkisar kepada projek khas aku...
sebagai landasan untuk aku menulis skrip suatu hari nanti (insyaAllah)
itulah sebenarnya yg perlu diajarkan...
kawan-kawan....
aku minta maaf jika selama ini aku tersilap memberi tunjuk ajar....

Thursday, November 12, 2009

berharap la ko...


ayat mule2 sblm jd borak kencang....



dunia penipuan....
muka aku nampak mcm model ke?
ataupon mcm owner modeling agency...?
gle sorang minah ni yg br aku knl smlm syok pulak citer psl nak jd model....
aku puji sket je (sbg ayat aku yg biase2 utk berkenalan)
tp punye la teruja dia smpi hr nih dok story baik punyer psl impian dia...
smpi ingat aku ade kaitan ngan suma dunia penipuan nih...
sorry aku cuma berminat sbg penulis...
nak jd model boleh gak (aku smpn dlm pc je la gmbr aku), nak jd penyanyi pon boleh (dlm bilik air sblm g klas leh dgr aku melalak), nak jd pelakon? (aku tgh berlakon la skang nih), jd pengarah tu aku pk dulu la.....
xpe la si minah yg xberapa nak senget...
aku hrp la ko btl2 leh jd model...
tp klu ko blagak lak lps ni, jgn mrh la klu aku tulis psl ko kat whutdaheck....
ape....?
ingat aku baik ke? (hahahaha, jgn marah ayat last nih aku gurau je)

Sunday, November 8, 2009

satu malaysia

pertama kali aku jejak unisel aku mmg xde geng melainkan romate aku yg sorang tu je la...
kejap je jd roomate aku sbb pastu dia chow naik bilik atas..
meninggalkan aku beserta privasi yg lebih lagi....
kemudian pada hari orientasi pertama...
aku nampak thayalan (kwn sekelas ms kat poli)
betapa gembira hati aku....
masa tu la aku menambah koleksi geng2 india...
setiap kali aku berjalan pasti aku bertegur sapa ngan bdk2 india nih...
hampir separuh asrama punyer bdk india knl aku...
sbb satu2 nye melayu yg baik bukan main ngan india cuma aku la...
boleh mkn skali, g psr mlm skali, mengurat 'sareke' skali...
pelakon2 filem tamil pon aku dah knl sket2 (nasib baikla aku mata keranjang)
kdg2 aku mcm terpaham lak bahasa diaorg wlupon sbnrnyer aku tau kire onne (satu), rende (dua) dan lps tu biarla bdk2 india sndr yg smbg (maknanye aku x pass ag la)
so kdg2 aku xphm kenapa perlu ade sifat perkauman yg melampau-lampau sdg kita semua boleh hidup dlm keadaan harmoni...

Saturday, November 7, 2009

potong saga

macam biase la...
klu lepak ngan khalil x sah la klu blk awl...
kul 3 pagi gak gerak dr keramat...
berhadapan ngan road blok adalah ujian pertama aku...
nasib baik aku xlanggar lampu merah kat bawah mrr2 tuh...
kemudian aku nampak rmi pulak bapak polisi kat depan umah kerol (ini ujian kedua)
nak amik duit punye pasal kul 3 pon aku redah...
rupa2 nya mat rempit punye hal...
aku selamba je la jln tanpa pk ape2...
aku xde slh nak takut ape...
aku blk bb ngan hati yang agak biase memandangkan aku dah biase drive tgh mlm sorang2...
laju tu xde la laju sgt aku bwk..
bmw ngan merce xdpt gak aku nak potong....
ttb nak smpi sg buloh ade la satu keta camry kat belah kiri aku beserta keta saga kat belah kanan aku laju gle babeng...
aku terkesima jap bila 2 2 ni nak himpit aku...
aku slow kan keta amik langkah yang selamat...
dan memang selamat pon sbb keta saga yg poyo2 bwk laju td melanggar keta honda kat depan mata aku (ujian ketiga)
biol la jugak keta saga tu sbb aku mmg nampak dia x tekan brek langsung...
naisb baik br eksiden...
aku seperti biasa menyelit kat tgh2 antara keta2yg eksiden tu untuk blk umah sewa aku nih..
drpd aku berenti menambah jem baik aku blk wlupon lutut ade sket ketar la tgk kejadian bangang tu...
akibatnyer aku blk umah sewa dlm keadaan yg berhati2 dan xde mood nak melalak dlm keta...
hampeh punyer potong saga...

Wednesday, November 4, 2009

tribute to 'juz 4 u' edisi satu

aku nak taip balik penat la... print screen je ye...

ini sebenarnya adalah kisah aku...
selama ini aku hanya berdiam diri lantaran xde sape pon yg tanye kan...
kisah yg aku pendam dalam hati...
aku mintak maaf sbb aku xmahu berterus terang...

menatang ni nsb baik xyah kasi mkn...

satu lagi persoalan tentang menatng yg ade dlm keta aku nih...
ini adlah pemberian kawan2 aku ms kat poli......
smpi skang aku smpn ag...
jgn la kate awek kasi sbb mmg bkn awek pon yg bg...
kenangan aku kamu dan nemo...

Monday, November 2, 2009

rindu....

rasa rindu....
perasaan aku atau sekadar usikan hati aku...
tidak kira pada siapa...
aku memang si jahat yang suka menafikan rasa rindu..
malah segala jenis perasaan jiwang karat yang berada di atas muka bumi nih...
ye aku pernah menjadi seperti itu..
tapi itu dulu...
sekarang aku umpama robot yg hanya berfokus pada suatu titk...
tidak mungkin wujud rasa rindu untuk aku akui...
walhal aku sebenarnya sedang melawan ego aku..
ego lelaki yang degil berhadapan dengan lumrah alam...
aku minta maaf pada mereka semua...
aku cuma insan lemah...
sekadar menceritakan akan...
aku dan fikiranku yang sedang berkecamuk ketika ini....

Sunday, November 1, 2009

pelat...

dulu aku takut nak sebut huruf ni...

aku bermood kurang selesa pada ketika ini...
terasa nak update jugak la menatang nih setelah bape lame x update...
kisah aku tentang siapa aku...
sejak kecik aku mmg seorang yg pelat sebenarnya...
huruf R la yg aku plg pelat...
semasa kat skool aku amat la pyh nak memulakan sesi memperkenalkan diri...
sebab nama aku ade huruf R...
kdg2 aku kene la gelak ngan bdk2 yg ternanti-nanti aku menyebut nama sndr ngan susah payah...
dr form 1 smpi form 5 prob nyer tetap sama...
tp aku mendapat peluang memperbaiki pelat aku...
apabila lagu intifada nyanyian Rabbani buat aku jd hampir sempurna dari segi sebutan huruf R wlupon ade kantoi2 gak...
baru2 ni mujib lak tegur aku...
ko kantoi R ek...
ceh penat aku dok cover kantoi gak...
xsangka lak dia sedar akan kelemahan aku nih...
tanpa segan silu aku ngaku je la....
kerana setiap manusia tu ade ketaksempurnaanya....

Wednesday, October 28, 2009

pandangan mata...

td aku blk dlm keadaan hagin..
punca nyer cuaca pana (sbnrnyer nyer dlm hati ade riang sbb klas xde)
lagipun keta byk lak memandangkan PP ditutup sbb konvo...
suma kene park luar kwsn PP...
maka berlaku la gangguan traffic seketika...
aku yg kehanginan pada mulanyer memaki hamun kereta2 yg wat tindakan bangan terpegun seketika...
wajahnya mmg iras2 pelakon cantik molek yg sedang naik skang nih...
putih bersih wajahnya...
aku xjd marah...
mmg chantek....!!!

Monday, October 26, 2009

succes...

carian auto google.... try la kat blog korang gak....

aku xsangka setelah hampir setahun aku main menatang nih...
berbekalkan post masuk ke 121....
aku berjaya menempatkan blog aku no 3 kat auto suggest google...
walaupun blog aku bukannya hebat sgt pon...
sekurang-kurangnya klu lupa aku nyer url...
leh trs taip kat google kan....
klu x percaya aku ade letak gmbr utk korang perhati la sndr.....

Sunday, October 25, 2009

nur kasih...

lawa kan 'bdk' yang tgh make up tuh....

kerja gila...!!
2 hari berturut-turut pada minggu lps aku dok ngadap laptop...
mentang-mentang xde klas...
kerjanya?
tgk nur kasih pada episode yg aku miss dulu...
aku tgk citer nih dr 1st episode lagi kat tv...
dan mmg aku rs citer ni 'something'....
x sangka wujud pulak fenomena....
kerana nak memuaskan hati aku....
akibat tertinggal byk gle episode sehingga kini...
maka aku pon menonoton cerita ni non stop sebanyak 4 episode...
ada harga yg aku kene 'byr' bile aku kene sign in pulak kat tv3 tu demi nak bkk catch up tv...
walaubagaimanapun aku berpuas hati...

Thursday, October 22, 2009

mata kucing ping pong? tu gelaran je....

tgk aku compare siput tu ngan selipar...

kat umah aku banyak bentul benda yang super duper size...
klu ada mata kucing ping pong tu kire biase la....
berbuah pon jarang skali...
tp klu berbuah mmg sdp la dpt mkn..
tp y paling menghairankan aku bila menatang sekor nih melawat umah aku...
seekor siput babi yg besar gadang..
aku ingatkan daun kat lantai umah aku...
terkejut badak gak ms mula2 aku tgk tuh...
tp skang bila nampak 'dia' melawat ag...
aku x heran pon...
suke hati ko la nak wat ape....

Tuesday, October 20, 2009

kejar kejar

sebelum aku memulakan cerita hari ni aku nak buat satu pengumuman...
bkn aku nak naik pelaimin....
tapi aku skang dah official ade gitar sndr....
walaupun gitar cap kapok jugak, tapi kira okay la sebagai permulaan....
kisah aku pada hari ni bertajuk mimpi yg x sempurna....
aku blk klas hr nih dgn satu berita buruk iaitu kawasan kediaman aku ni xde letrik..
maka aktiviti tidur aku btl2 terganggu....
aku blk umah dgn hati hampa terus mengambil gitar lalu melalak sekuat hati smbl peluh2 jantan menitik perlahan-lahan...
whut the 'f' sharp.....
kerana penat melayan kerenah sndr aku menidurkan diri kat ruang tamu dgn harapan sejuk la sket drpd tido dlm bilik tuh...
sedap aku tdo aku dihujani mimpi ngeri bertalu-talu....
mula2 aku dikejar oleh hantu yg aku x ingat mcm mana rupa parasnye...
kemudian aku berlari-lari pulak mencari perlindungan apabila babak dikejar hantu bertukar pulak oleh gengster yg nak tibai aku...
klu dah kene kejar ngan gengster aku cabut la dgn mencurik motor berkuasa besar kepunyaan seorg apek....
bab yg ni paling kejam kerana bahagian mimpi ni aku terus terjaga...
sbb masa aku nak lari pki motor besar tuh, dgn x semena-mena sekumpulan mak nyah dtg pulak...
sorang mak nyah tu baik punyer tumpang aku smbl berkata 'ala org nak tumpang je, sombong pulak'
aku membiarkan mak nyah tu naik gak sbb aku dah xde masa nak terajang dia turun dr moto....
setelah aku berasa selamat melarikan dr drpd gengster smbl mak nyah yg sorang nih dok peluk aku dr belakang...
ttb aku terdengar godaan syaitan drpd mak nyah tuh....
dan adegan yg berikut membuat aku terus terjaga dlm keadaan yg lebih takut...
gle real mimpi tu membuat aku meremang bulu tengkuk....

Monday, October 19, 2009

malam yg panjang...

punye la baik kene kencing....
'bang jom dgr taklimat kt umah aku. 15 minit je'
padahal rasa mcm 15 jam dgr ceramh yg aku langsung x minat....
mungkin mereka x mengenali aku yg sedaya upaya akan mengelakkan aktiviti multi-level-marketing nih..
selama ni punye la mcm2 alasan bodoh yg aku bg...
mlm ni aku cube bersikap rasional...
kasi soalan baik2 punyer....
mungkin ade yg panas telinga dgr soklan aku...
demi nak selamatkan diri..
akhirnya aku aku pon berterus-terang....
'bang, saya terus-terang saya xde hati la nak wat'
semua nye berakhir apabila aku minta diri dan terus mengutuk mereka apabila tiba di rumah..
sekian...

Wednesday, October 14, 2009

hp nokia...


si 'dia' yg setia bersama aku wlu ke mana sahaja.... aku study pon nak follow gak...


hari ni xtau la dah bape lame aku pki hp nih..
tp aku rs mmg dah lame sejak aku pecahkan hp yg dulu2...
akibat xdpt menahan kesabaran aku selamba badak je pecahkan 'ia' dgn membalingnya ke dinding hingga berkecai...
maka sehingga hari ni aku pki hp yg biase2 aje..
sbb aku xnak perkara lama berulang kembali...
gile ape nak baling hp mahal2.....
wlu aku nmpk mcm penyabar tp aku sering memberontak kat dlm diri aku nih...
hp aku dah mula buat perangai....
kejap2 off sndr wlupon batt aku penuh ag...
org klu call aku baik lupekan aje sbb korang xkan dpt dgr suare manja aku pon...
mungkin lps korag call aku korang akan memaki aku sbb aku mcm x jwb call korang...
sorry la beb hp old skool aku dah smpi ms nak jhnm..
sms boleh je mcm biase tp mungkin aku bls lmbt jugak sbb hp aku akan mati sndr sekali sekala...
nak wat mcm mana...
korang sponsor arr aku beli hp baru...

jari jemari yang berehat

gitar dah kurang satu kat umah ni..
mlm td mueh amik blk gitar dia...
gitar tu la aku selalu melalak dan memekak kat umah nih..
memandangkan gitar wak tali x tukar lagi...
jari jemari aku kene la rehat dulu..
kulit yang mengelupas ni pon x elok lagi...
memang kene la dgn masanya....
cuma kegilaan untuk main gitar tu terpaksa la aku tahan buat sementara waktu....
minggu ni adlah minggu memenuhi undangan rumah terbuka....
perut yang naik adalah perkara yang biasa...
manakala perut yang turun mungkin agak luar biasa.....

Monday, October 12, 2009

sepantas kilat

aku percaya klu org yg terdesak..
mereka mampu buat ape shj..
mungkin korang pernah dgr org boleh lari atas air, melompat tinggi bangunan dan sbg nya..
mungkin itu kisah diaorg...
kisah aku..?
begini kisahnyer....
suatu mlm keta aku x leh start...
memandangkan keta aku park kat blkg keta mama maka terpaksa la aku ngan big boss tolak kte aku...
setelah dtolak keta x bergerak...
rupanya brek blkg aku sangkut...
terpaksa la guna daya yang lebih untuk tolak keta tuh...
akhirnya bergerak jugak tapi xde sape yg nak tolong kontrol brek dr dlm....
ruang antara pagar ngan pintu kereta boleh mmg sempit..
aku nak menyelit pon pyh....
kat blkg keta aku pulak ade keta big bos...
keta bergerak agak laju sbb nak kuar umah aku agak menuruni bukit sket...
tapi yg ajaibnyer aku boleh selit antara ruang yg sempit tuh, bukak pintu keta. masuk keta dan tekan brek....
suma nyer dlm ms xsmpi 2 saat..!
xpercaya..?
itulah sbnrnyer batasan kuasa manusia yg sbnrnyer boleh dicabar jika ade kemahuan yg kuat....
aku dpt satu job..
rsnyer xsmpt aku nak blaja, org lain dah leh wat dulu nih...
klu aku nak main baik leh tru pass kat kwn2 aku job nih..
tgk la mcm mana aku nak wat..
klu leh settle sndr aku wat sndr...
klu xleh aku terpaksa la melepaskan peluang nih...
muka sedih dlm gembira....

Thursday, October 8, 2009

kisah keberanian seorg remaja

ada suatu ketika aku g beraya dua thn lps...
punyer la byk rumah.....
smpi la rumah terakhir aku msk sebuah perkampungan...
punyer la simple kg tu smpi kat rumah xde radio pon...
kate nyer zuhud (merendah dr)...
klu radio pon xde, apetah lg tv....
smpi la masuk waktu semayang azan pon dilaungkan...
surau dkt je ngan umah yg aku g tuh...
aku pon pnjm songkok big boss sbb nak g semayang....
smpi kat surau semua org pndg aku...
aku tau la aku org luar (xpyh la pndg aku smpi mcm tu skali....
abis semayang aku story la ape yg jd kat surau...
ttb makcik aku tanyer aku g pki songkok ke...
aku ckp ye la sbb aku punyer rmbt pjg...
dgn tshirt koler bulat berserta suar jeans yg agak lusuh...
makcik aku bgtau kat aku...
'lain kali hang jgn pki mcm tu. depa sini org ***'
aik xkan la sbb parti politik xleh tgk dress up mcm aku...
punyer la pelik sbb mmg aku sorang je yg pki mcm tu td....
mmg org lain suma pki kopiah putih kecuali aku....
maka aku smpi hr ni rs nak g ag kg tu...
aku nak pki pakaian yg sm ag.....

Wednesday, October 7, 2009

lihat perutku, straight cut kan?

bukan kaki aku atas penimbang tuh...

setelah menempuhi hari raya tanpa sebarang senaman..
aku gembira apabila aku menimbang berat bdn aku smlm...
betpa x de naik dan turun secara drastik...
maknanya aku masih mengekalkan berat badan yang ideal....
walaupun aku melantak x ingat dunia..
open house melambak-lambak....
tdo smpi ke petang....
tapi aku masih lagi plus minus 68 kilo...
itu menandakan kadar metabolisme aku kekal sebab aku berjaya menjaga diet serta pemakanan aku yang boleh dikatakan sihat (ns lemak kira sht ke?)
klu tgk piramid makanan tu, mungkin aku punyer terbalik berbanding yang sebenar.....

Tuesday, October 6, 2009

cuti-cuti malaysia...

3 hari ulang-alik seremban..
kerja gila tapi mmg kegemaran mohd mujib muslim merayau...
ni bkn kali pertama tp dah byk kali...
sebelum tu pengumuman utk pengguna kereta turbo..
jgn pki ron95 nnt kereta anda jahanam sebagimana kereta mujib, geng2 abg wan dan lain2 lagi...
hr ni hari kedua ulang alik seremban anta enjin setelah semalam enjin yg di anta rosak...
sblm ni aku angkat enjin kancil xde la berat sgt...
tp kali nih angkat enjin L5 mmg menduga kelelakian aku...
jd malik noor aku dlm 2 hari nih...
nsb baik mujib pndi jln kat seremban...
xpyh aku jd driver x bertauliah dia...
dan aku seperti biasa memainkan peranan sbg co-pilot yg plg gatal skali...
sekian...

Sunday, October 4, 2009

owh hari raya

semalam open house taman aku....
kerana aku xdtg tolong bakar lemang maka aku rs bertanggungjawab utk msk sedikit hidangan sampingan lain..
kul 9.30 pagi aku dah bgn msk mee goreng yg aku xtau sdp ke x...
tp aku tgk 1st edition aku msk org dah amik (ade bakat jd chef nih)
kemudian settle acara mkn kat area umah aku, aku gerak g beraya umah makcik aku kat seremban..
time ni mmg aku pns hati sbb bas bwk keta laju gle babeng..
120 km/j utk bas bkn nyerslow namenyer...
aku pon dah pnt jd mr nice guy terpaksa la mengajar sket driver bus nih...
mula2 aku mmg bwk santai kat lane 1, kemudian menjadi kabut bila aku tukar lane 3..
gara2 nak blocking bus drpd trs membawa laju....
aku mengiringi bus tuh smpi la dia xleh nak melaju lagi....
smpi seremban sumanya berjalan lancar wlupun aku dah mula hilang tenaga dekat 50%...
aku blk seri kmbgn dgn pnt yg gle babeng kemudian menjadi panas hati skali lagi...
dkt tol kajang jem gle babeng...
aku xksh jem tp ble pakcik2tua yg pki kopiah mula memotong barisan....
membuat aku terasa, babi gle perangai diaorg nih...
org lain beratur beb, ko tunjuk perangai ko yg x reti sabar tuh...
akhirnya aku menjadi pelumba amatur skali lagi...
lane 3 menjadi tempat aku melepaskan kemarahan...
balik seri kembangan aku 'pengsan' sbb tenaga aku dah smpi 15% je.....
mlm open house raja pulak, aku terpaksa menjadi tokey myk ble adek raja bwk blk kwn2 dia...
sekian cerita open house minggu nih..
minggu dpn ade lagi invitation....

Thursday, October 1, 2009

sangat ber'emo'

suke hati aku la nak letak gmbr ape pon... ni tali pinggang aku...


sebelum ni aku xpernah tulis benda2 mcm nih..
tp kali ni aku nak tulis la jugak sbb kebelakangan nih minah senget tuh dah beberapa kali mengganggu aku (shit)
baik aku mulakan cerita....
3 tahun (retak menanti belah) lepas aku pernah menjadi seorang yang sangat emosional...
akibat 'hubungan' yang bakal ditamatkan secara drastik....
kerana tidak menyangka perkara itu akan berlaku...
pelbagai alasan diberikan kononnya semua kerana sikap aku yang mcm palat...
seringkali aku terpinga-pinga dan selalu aku memikirkan apa silap aku...
blaja pon efek (pakamak) punye....
akhirnya tepat tarikh 11/03/2007 sampai juga ke akhir...
ms tu aku br masuk umah seri kmbgn, secara tepatnya baru lps kenduri kat umah aku...
penat gle babeng ko mntk mcm2...
maka aku melepaskan semua (puas la hati ko kan)
skang ko nak mntk maaf pulak (whutdafuck?)
ko dah kutuk aku, burukkan aku, tuduh aku mcm2, pastu kata2 yg keluar dr mulut ko adlah maaf?
fucker aku nak bg maaf kat ko wahai minah senget.....
klu dah ludah ape barang aku nak jilat....!!!
segala ucapan yang keluar dari mulut bkn permintaan aku...
malah aku pon xde hati la ko mntk maaf....
ape?
sudahlah jahanam, ko g la main jauh2 ngan org lain..
aku senang hidup sndr mcm nih....
aku xkan wat lagi kesalahan yang sama.....
raya2 jugak, ko xde excuse....
nama ko aku dah buang dr list aku, okay...
so klu ko rs nak sgt ckp ngan aku, aku kasi ko jari tengah aku, ko ckp la ngan 'beliau'

Wednesday, September 30, 2009

minah arab

sekadar hiasan je... klu minah arab tu mcm ni aku g bli baju lain trs...


suatu hari aku beraya ke rumah khalil (kerol ajak)
khalil terkejut badak sbb ktorg tb2 wat perangai beraya kat umah kwn2....
maka sudah puas beraya smbl mkn ketupat palas kahlil pon bertanya apa niat ktorg sbnrnya....
aku yg hangin sbb x dpt suit raya bgtau la ktorg dtg nak beraya je...
kerana x puas ht, khalil trs ajak pusing2 KL (kononnya ktorg dtg nak ajak jln)
aku ngan kerol yg kelapangan trs setuju je memandangkan kerol nak bli kasut futsal kononnya...
KL masih sesak wlupon x ganas sgt sbb org dah mula blk umah setelah cuti raya yg pjg...
destinasi adalah sungei wang plaza (parking mcm lahanat)
penat pusing2 kat sana ada la satu kejadian ringkas yg menarik berlaku...
ms aku turun eskletor aku nmpk la sorang minah arab dok dukung baby...
baby tu plak pegang anak patung yg kemudian terjatuh ke lantai...
demi menunjukkan sikap lelaki budiman aku pon tolong la amik anak patung tuh...
minah arab tuh mengucaokan terima kasih smbl kami bertentang mata....
kemudian muncul kerutan seolah pelik memandang aku yg tersenyum ketika dia mengucapkan terima kasih...
aku berlalu smbl berfikir apesal minah tu wat muka mcm tu td...
setelah penat aku memerah akal barulah aku membuat kesimpulan...
mesti sbb aku pki baju pnk sbb kat oversea yg pki baju pink nih kebanyakannye........gay....
hampeh betul....

Monday, September 28, 2009

hari bermain kad

dahulu semasa zaman skool..
apabila ktorg boring2 ktorg akan bermain kad jerami..
permainan yg boleh main ramai2 pki 2 deck..
aku x ingat bape max nak main tp syok la sbb suma berebut turn nak main...
ye la bdk asrama mana boleh nak kuar sesuka hati untuk menghiburkan hati...
maka apabila cuti aku bawak pulak game nih ke rumah..
ajar big boss ngan adik2 aku main...
kadang2 lady boss pon join skali...
memandangkan big boss pon seorang yg bz maka demi mengiburkan hati dan memuaskan keinginan anak2 dia join skali..
sepanjang bermain kami mmg gembira sbb dlm rmi2 nih mesti ade yg main tipu..
terutamanya aku yg asyik dok menang je...
kdg2 big boss termain tipu gak....
adik aku paling selalu jd mangsa keadaan bila dia asyik kalah je...
skang dah lama1 game tu pon semakin ktorg lupakan...
big boss semakin bz....
anak2 pulak suma dah jauh2 blaja.....
kenangan menggamit perasaan....

104

ulasan ringkas semata-mata...
friendster aku di serang warga filipino mlm nih..
bkn ape juz adding aku beramai-ramai je..
sekian..

Wednesday, September 16, 2009

selamat hari raya aidilfitri


majlis berbuka pose dianggotai oleh kerol aku dan khalil.. ms amik gmbr nih mknn x smpi lagi... khalil ngan kerol g isap rkk dulu kat luar...


esok aku nak blk kg dah...
maknanyer aku blk seri kmbgn la...
tp aku akan singgah jap kat s.alam jumper mukhriz (nak kasi kad kawin)
di samping tuh aku nak jumper boy gak sbb ade hal mustahak yg akan menjadi topik perbualan aku ngan dia..
kerol mungkin akan memekak kan telinga semata-mata...
oleh kerana rmi yg akan balik kampung nnt...
silalah beringat kat org yg tersayang..
jgn la memandu dgn laju....
nnt korang kene speed trap br padan muka (aku pon kne dulu)
pose yg pnuh tu bagus la ye (aku pon pnh gak)
yg x bap nak penuh tuh jgn la bersdih sgt...
tahun depan boleh cuba lagi....
maka dengan lafaz bismillah, saya menutup agenda hari ini...
dan jgn lupe ucapan selamat hari jadi kepada saya juga kerana menyambutnya pada pagi 1 syawal nnt....

ini pulak acara bkk pose oleh persatuan republik of hizam (awek wak pon kire skali ke?)

Monday, September 14, 2009

majlis untuk si anak yatim

gembira tgk bdk2 tu dpt duit raya-sorang dpt 2 sampul beb.... tukang bagi sumbangan adalah saudara ubai dan saudari fazlin



alangkah indah setelah penat bekerja, ade lak tukang pomot dadih... nyum2...

bkn menjual minyak... tp minyak yg tgh laku dok ada... jgn zoom muka aku yg juga berminyak...

12 september tarikh bersejarah..
buat kali pertama aku terlibat ngan majlis amal....
bdk2 skool aku yg anjurkan majlis nih...
bagus betul la sape yg bg idea nih....
aku mmg teruja sgt nak join majlis nih sbb aku pon dah lame x jumpe bdk2 skool....
plg last pon masa majlis kenduri kapt.mamat la....
aku smpi lmbt hari tuh sbb aku bgn lmbt (mcm biase klu janji ngan aku mmg smpi lmbt punyer)
perjalanan yg aku ingat dkt je (tp jauh gle)
aku dah la drive sorang2 (ade can nak bkk pose, bkn org tau pon)
tp aku pose pnh lagi...
sia-sia la aku g majlis berbuka klu aku x pose.....
destinasi - rumah anak yatim sekendi, sabak bernam
majlis yg bdk2 skool aku anjurkan nih adalah untuk kasi diaorg hepi2....
di samping ktorg boleh la gather selepas bape lame ssh nak jumpe masing2....
aku rs acara yb plg anak2 yatim tu ske adalah ms acara bg duit raya ngan bakar mercun...
wlupon ade satu mercun tersasar ke jalan raya dan meletup xjauh dr permukaan tanah (gle btl)
ade sket kesayuan tgk anak2 yatim tuh ms diaorg wat persembahan nasyid (tema lagu semoga ibu ayah sejahtera di alam barzakh)
amar ngan pg yg tgh isap rkk pon x smpi hati nak abis kan rkk....
hidangan yg ktorg sediakan xla mewah sgt....
tp aku tetap bangga ngan organizer...
bg aku ni la majlis yg hebat (aku bangga ngan korang)
tamat majlis aku blk trs sbb arsenal dah kalah...
tp yg plg penting - aku lunyai

Friday, September 11, 2009

post no 101 - posing

ni ms bkk pose sblm training.... buat2 baik ngan pojie si team manager la dulu.... en bond selaku duo aku yg berkebolehan...




semua adalah pemenang...!! tiada pengalah..!! (kepit jgn x kepit)




dua tahun lps aku memsauki acara bermain bowling kat midvalley..
unisel open yg di wakili oleh aku, en bond dan rakan2 yg aku dah lupe name (maafkan saya)
sebelum acara dimulakan aku ngan en bond practice bagai nak rak...
mana x nyer..
aku siap kene ugut lagi pada sesi latihan...
'klu x smpi 150 hang kene gugur dr team' tegas en bond....
kerana aku x mau reputasi aku jatuh (dulu pingat emas jabatan mekanikal beb)
aku pon bersungguh-sungguh training...
x tersingkir pon aku - berkat aku bkk pose kat mcd (dpt tenaga lbh la)
apabila tiba hari yg dinanti-nantikan...
perut umpama mencemburui aku...
dah la bulan pose...
dia punyer memulas mmg lain mcm....
nak mkn ubat kang batal la pose aku..
akibatnyer performance aku di tahap main bdk2 tadika...
jln sket kene kepit, jln sket kene kepit....
punyer la sengsara nak abiskan game....
akhirnya demi mengubati kekcewaan bermain seperti yg aku citer td...
aku pon merampas piala kemenangan dr pihak yg sepatutnya....
seolah-olah aku lah pemenang!!

3 budak hitam...

lagi satu hari yg borink...
klas xde langsung hr nih..
isnin pon sm gak nsb aku sbb xde klas jugak...
hr nih kerana aku ber'mood' nasyid....
aku msk lagu lagu akhil hayy kat playlist aku...
best dowh...
bkn psl kawin waheeda la..
lagu dia yg best...
kawin waheeda pon best jugak (hahaha)
aku ade gmbr2 br nak kasi tarok dlm blog..
tp nnt la aku kasi msk...
owh sblm aku terlupa...
ini adalah blog post aku yg ke-100..
tahniah kepada aku dan para pembaca setia...
nnt aku wat jamuan (kenduri kawin aku leh kira x?)

Tuesday, September 8, 2009

bulan sembilan...

xde ape nak ckp..
ringkas sahaja hari nih...
9 september 2009
lebih mudah orang tulis...
09/09/09
satu klas je hr nih..
blk umah boleh tdo secukup rasa....

Saturday, September 5, 2009

perbualan yg xde makna pon.... poyo je mmat gay nih...


inilah blogpost aku yg paling berisiko...
aku tau mungkin efek kepada tindakan aku ni amat lah teruk..
tapi aku sekadar ingin bercerita...
kehidupan malam minggu yg bosan....
nak tgk cerekarama pon citer aku x phm...
maka aku wat keputusan.....
masok chatroom dan berborak secara xsenonoh...
sedutan perbualan aku ade tarok..
tp percayalah pada penghujung perbualan tuh..
br aku tau mamat poyo tu bkn gay pon....

Friday, September 4, 2009

layar perak?

canggih ye wayang skang nih....



gile banyak post aku nih..
xsangka lak nak dekat seratus dah (97 post msk yg nih)
kenangan ttp menggamit aku mengimbau kembali...
kisah lalu yg manis xterkira....
kisah kali prtama menonton wayang....
kali pertama menonton wayang secara rasmi nyer adalah ms aku form 3 (usia lwt sgt ke?)
ms tuh big boss nak bwk aku ngan adik2 tgk citer senario lagi...
sementara senario tgh lawak ketika itu....
ms tuh ktorg dok kat perlis.....
oleh kerana x pernah g wyg...
maka ktorg suma bkn main lg pki jaket kerana tkt diserang kesejukan...
big yg dah pnh msk wyg amik langkah berjaga-jaga utk ktorg...
kat perlis ade satu je wayang yg aku pon dah xingat ape nama...
tp wyg nih old fesyen punye...
tiket sorang rm5 je pon (free seating)
msk dlm ade org dok suluh2 tmpt mana yg kosong lg...
keadaannya agak nazak sbb ade kerusi yg dah tercabut (vandalisme ni)
nsb baik ade gak tmpt kosong...
cuma yg x best nyer lps 5 minit....
ktorg adik beradik dah cabut jaket....
pns beb lantaran dlm wayang tuh xde air cond...
percaya atau tidak wayang yg besar tuh pki kipas je (fuh)
berpeluh aku kat dlm tuh bkn sbb td sblm mkn aku dok usha akak jual char-kuey-teow...
tp korang mesti dpt phm punyer....
wlu mcm mana pon pengalaman ttp best sbb tu la sekali big boss bwk tgk wyg...
skang g tgk wyg ngan mmbr2 shj....

Thursday, September 3, 2009

tima kasih tummytrim...

boleh nmpk softerner aku kat? smbl air kolah memancut keluar dr kolah musollah... aku seksi..?
akhirnya aku terpaksa mintak maaf sbb semalam aku teremosi..
mungkin sindrom ims terlebih percentagenyer berbanding biasa....
kisah hari ini adalah mengimbau kenangan laludi SEMESTA.....
kisah basuh baju....
selalunya mlm2 minggu aku mmg berjaga lewat...
lantaran tu je la masa dlm seminggu yg boleh basuh baju....
klu masa lain rs mcm x sempat je..
almaklum la aku bwk baju sebabun dgn peralatan membasuh yg lengkap...
softener pon ade demi memastikan keharuman pakaian aku dpt memikat gadis...
yg seronoknye, selepas basuh baju kat kolah blkg musollah yg org xpki tuh...
aku ngan geng2 aku yg kebiasaannyer kadim dan lahad akan berendam...
kolah yang sempit rs mcm swimming pool kat putrajaya...
tapi lps berendam ktorg tukar la blk air tu....
ktorg bkn la si kejam nak kasi org lain kene skebis....

komunikasi tanpa sempadan

suatu ketika dahulu....
8 tahun yang telah berlalu...
aku lpk kat rumah pakcik aku lantaran nak blk perlis jauh sgt...
so aku lpk seremban sudah....
ketika aku borink2 dan zaman it br nak bermula secara pesat..
aku membuka komputer meja kepunyaan pakcik aku..
lantas jari jemari aku memberanikan diri menggerakkan tetikus dan menekan butang papan kekunci...
aku melayari laman web yahoodan seraya itu mendaftar buat kali pertama email address aku...
jepto_08@yahoo.com
maksud jepto tu aku x tau pon ape...
sekadar tulis je...
tp 08 tuh ade maknanya...
08 adalah tarik aku mendaftar email tu..
8/3/2000 adalah tarikh keramat email tuh dicipta...
akulah genius itu yg merekacipta brand ajep jepto....
smpi skang aku masih guna lagi brand nama aku yg aku x tau ape kejadah maknanyer tuh...

penyamar

kimak betul la minah senget yg paling senget nih..
aku dah malas la nak cover line ckp sopan2...
aku rs marah dan bengang skang nih...
dah la tgh pns pulak tuh....
time bulan pose nih nak main2 lak ngan aku..
betapa lahanat perangai org yang mencabar org tgh pose nih..
mamat2 umah aku mmg selamba badak je minum smbl isap rkk dpn mata aku...
klu aku terjoin bdk2 ni kang ko tanggung la dosa aku minah senget...
ko ingat aku suka ke korang nih haa...
blah la pundek...
aku mmg kasar dan aku suka maki hamun...!!!!
sekian...

sebagai panduan aku taruk id ym dia kat sini..
im_stitchandme
ape korang nak wat suka hati...
klu dia tanye sape bg ckp je aku bg....
ajepjepto

Tuesday, September 1, 2009

selamat ulang tahun sayang

pergh mcm lagu imran ajmain tajuk aku tarok..
bkn ape saje kasi gempak je...
bulan ni sempena ramadhan yang mulia dan syawal yang mulia jugak bakal menjelma....
aku nak kasi pengumuman sket kat followers aku..
sila simpan niat busuk nak baling telur kat aku....
bulan nih buzzday aku yang ke 24 iaitu pada 20 september...
tahun ke 3 jugak aku menyambutnya dlm bulan pose...
klu sebelum nih
kene baling telur...dah dkt2 ngan raya...
then tahun lps alhamdulillah aku terdemam la time buzzday...
ade alasan aku cabut blk umah.....
tahun nih
dah dkt2 ngan raya...
selamat lagi aku melarikan diri....
post yang ringkas sbb x de idea nak tulis ape...


Monday, August 31, 2009

sepanjang

aku sengaja tulis tajuk mcm tuh sbb aku tau mmg babsale klu aku tulis merdeka merdeka merdeka...
sebabun post aku tgk kat dlm list aku nih tulis merdeka...
aku pon nak cerita merdeka jugak sebenarnya...
hari ahad malam isnin menjelang kemerdekaan malaysia yang ke 52...
ada sedikit kesilapan yang aku dah buat pd malang menjelang detik keramat tuh...
kerana terlalu excited aku terfoward mesej yg 2 tahun lps bertulis selamat menyambut hari kemerdekaan ke 50 (malu aku sial, mana mau sorok muka)
kemudian malam tu aku ngan khalil kuar g cineleisure yg kununnya dah tukar nama...
g tgk wyg la apalagi untuk meraikan merdeka yg satu nih...
i love u beth cooper menjadi pilihan kami yg bkn psgn gay okay....
malam tuh berlalu dengan biase je dgn semak je aku tgk bdk2 indie melepak kat cineleisure...
x jem pulak bile nak blk umah mlm tuh (bgs sbb aku x ske jem)
setelah bersahur ala kadar kfc dengan khalil kat wangsa maju...
blk seri kembangan aku di kejutkan dgn keadaan blackout seluruh kediaman lestari perdana...
petronas pon ttp apatah lagi 7-e (aku keluar nak beli lilin)
akibatnya terpaksa aku kembungkan perut lpk kat maple kerana nak blk umah gelap gelita...
malam merdeka kedua aku yg 'gelap' selepas kejadian 4 tahun lps...
shootto!!!

Thursday, August 27, 2009

suatu hari di hari jumaat

x sabar nak blk..
minggu nih big boss mau bawak g shopping sblm dia blk sabah...
aku x tau sama ada nak angkat jeans baru lagi ke x..
levis tahun lps masih dlm beg lagi...
wlupon ofer dah ade untuk aku sarung jeans baru...
tapi kasi can sket la kat big boss....
aku punyer semangat bershopping bkn mcm pompuan...
setakat bersederhana sahaja.....
esk bkk pose ngan khalil....
tp xdpt kontek dia lg....
.
.
.
.
.
.
fuck (aku taip diari ke hape nih)
selamat malam aku xde idea nak berstory....

Tuesday, August 25, 2009

perjalanan yang panjang

comel kan budak2 kencing terabur mcm nih... hahahaha...


memandangkan bulan ramadhan dah menjelma...
maknanya x lama lagi mau raya la kan..
tp kene la pose bg penuh dulu supaya x de la kene bahan sebab pose x penuh...
maka aku teringat kisah raya yang berlaku 12 tahun lps..
ketika aku jambu dan muda remaja lagi (maknanya skang aku tgh ranum la kan)
masa tuh raya yang pertama di semenanjung sejak aku meryakan aidilfitri di sabah selama 7 tahun...
so aku dan family (kecik ke besar) berasa sangat gembira la....
berjalan sakan serta makan sakan....
asyik merasa lauk sabah je bila merasa lauk semenanjung baru la best...
so pada suatu hari raya yang keberapa aku pon x ingat dah...
semasa merayau ke pelosok rumah saudara mara...
tibalah masa untuk berhari raya di rumah pak itam yang berada di kajang...
oleh kerana sebelum tuh beraya sakan serta makan sakan (perut aku dah kembung air gas) maka aku selalulah kene g mengrefreshkan diri kat toilet...
malangnya sebelum bergerak ke kajang aku x kasi kosong tangki aku yang full...
merengek lah aku kat dalam keta kerana nak g toilet..
perjalanan ke kajang masih jauh...
big boss x leh berenti sbb dok follow pak itam (ms tuh henset mana wujud lagi, telefon atur ade la dan x suma mampu nak ade atur beb, tokey balak je yg selalu ade)
aku yang menahan air terjun dr mencurah membasahi bumi terpaksa menari tarian poco2 dlm keta sentra yg gagah perkasa tuh...
smpi je kat umah pak itam aku umpama tetamu yg mmg x tau malu langsung trs g toilet...
xpyh nak bkk lampu..
dlm gelap gelita...
ahhhhhhhhhhhhhhh lega.....
sbb tuh orang tua pesan, jangan tahan kencing!!

Monday, August 24, 2009

malam ramadhan yang sunyi

sedikit sedutan perbualan nakal aku....


betapa notynyer aku...
mlm nih agak kebosanan sejak balik dr semayang tarawikh...
maka aku membuka akaun baik dan jahat aku seraya aku menyamar sekali lagi menjadi pompuan yang agak nakal...
ni la hobi dikala aku kebosanan....
seronok betul mengenakan jantan lahanat yang gatal nih..
setelah aku pon pernah kene gak trap oleh si kerol....
skang aku berjinak-jinak pula cuma baik la sket aku dr kerol...
aku tarok benda2 yang aku berbual.....
jgn terpedaya klu kene aku menyamar jd pompuan....

Sunday, August 23, 2009

ustaz asri

belansungkawa (ejaan aku harap2 betul) sempena pemergian ustaz asri...
ikon nasyid yg berjuang sebagai ketua kumpulan rabbani...
group yang aku sanjungi sejak bila nur melimpah di hati, muhammad ya habibi hingga intifada....
perginya tiada ganti...
sepanjang bulan ramadhan yang mulia ni aku create playlist sempena mengingati beliau....
al-fatihah

perginya seorang patriot

selamat berpuasa rakan2 yang dihormati....
ramadhan dtg lagi bulan seribu rahmat...
selamat beramal dan semoga ibadat kita mendapat limpahan kurnia-Nya...
mengenang kembali ramadhan yang lalu ini kali ke 24 dlm hdp aku menyambut bulan yang mulia nih...
rekod besih tanpa kantoi ye (kecik2 dulu selalu la)
kisah kali ni bukan pasal ramadhan tapi tentang pergi x kembali...

kisah pertama
mungkin dahulu ada kisah tentang atuk yang pergi meninggalkan dunia yang fana buat selama-lamanya...
namun disebalik kepergiannya ada kisah yang menarik untuk aku share kat sini...
atuk adalah seorang mandur majlis perbandaran kuala langat...
suatu ketika aku tahu akan hal nih masa aku g semayang kat masjid banting ngan big boss...
ada seorang tua yang menyapa big boss....
di kala tu la aku tau sejarahnya (betapa buata aku x pernah tanya pon atuk keje ape dulu)
semasa beliau pencen dari jawatannya beliau ada membeli sebuah jam antik...
yang boleh keluar burung tuh nak bagitau pukul bape...
barang antik tuh x pernah rosak semasa hayatnya...
dan ketika atuk pergi kebetulannya lah jam antik tuh turut pergi bersama tuannya meninggalkan dunia fana nih...
ajaib tapi ini kisah benar...

kisah kedua
baru2 nih aku mendapat berita kucing parsi kesayangan kami sekeluarga dah mati...
big boss dpt kucing tuh semamsa berkhidmat kat perlis....
kemudian big boss beli sekor lagi pasangan kucing parsi jantan bernama koko...
aku nagan adik2 yg lain mmg teruja la semasa kucing nih 'lpk' kat umah...
walaupun sepanjang masa mereka terpaksa dok tercongok kat dlm sangkar....
setelah berpindah ke seremban koko msh lpk kat perlis cuma si betina yang bernama comel ikt skali..
koko pon dan ada mcm2 penyakit ms tuh...
asyik jumper veterinar (betul ke aku eja nih) je....
maka koko pon pergi meninggalkan comel sendirian...
wlupon hobi aku membelasah kucing2 jlnn tp aku x pernah pulak belasah koko ngan comel nih....
big boss naik pangkat lagi dan kene pindah seri kembangan....
comel melpak la kat seremban kat umah kawan big boss...
big boss xnak bwk dulu sbb xde tempat nak simpan...
tup2 selpas tiga tahun comel pulak 'jln' selepas beberapa bulan melahirkan anak2 yang comel...
wlupun anak2nya 'jln' dulu.....
maka maknyafollow la blkg mengenangkan ktorg lama x g tgk dia...
kesian comel xde warisan.......

Tuesday, August 18, 2009

pimp my ride

titiba rasa nak berchatting ngan mohd wak (nama samaran yang aku bg saje2)
sbb aku blk bercuti lantaran klas yang belum pon bermula kebnyakannya akibat kecelaruan jadual..
tambahan pulak ade mangkuk yang cabut jadual yang satu2nya ditampal kat fik tuh..
mana la nak refer lagi jadual memandangkan yang sedia ada pon dah kene cabut...
baik betul bdk2 nih tolong kasi 'settle' masalah jadual yang berserabut....
aik kisah dahulu kala yang ingin dikongsi pada kali ini...
mari belajar menunggang basikal...
hari pertama menunggang basikal aku mcm biase la mesti dapat roda tambahan punyer kat blkg tuh...
kan kck lagi mesti la x pndi nak balance basikal b.m.x yang big boss aku beli sorang satu untuk aku ngan adik aku...
lps lama kelamaan aku rs x best dan kurang cabaran menunggang basikal beroda empat nih...
maka para2 mekanik cilik mula menunjukkan bakat mencabut satu roda dahulu sblm suma roda2 tambahan yang mencacatkan pemandangan tuh dicabut...
kayuhan petama sangat mengujakan...
tidak terbayang yang mengayuh basikal amatlah senang....
walaupun tanpa 'roda2 kotaraya' kat blkg...
orang kata sepandai-pandai tupai melompat pasti jatuh ke tanah jua..
begitulah rempit cilik seperti aku...
jatuh tergolek dok tuh mmg la pernah sgt..
klu jth luka dan koyak rabak seluar aku...
blk umah dpt lagi 'hadiah' dr big boss.....
skang aku basikal pon xde dah..
cuma kenderaan beroda empat je la peneman aku bersiar-siar...
zaman dah berubah........

tebabarboo!!!

menggedik bkn lah ssh.. mengarut dan mencarut lagi mudah... muka aku xmandi lagi tapi ttp hensem mcm tom cruise... bayangkan klu aku dah mandi jd mcm mana?

konon2 tajuk bunyi letupan isi gempak lah tuh..
hahaha sebenarnye xde la gempak pon cuma conteng-contengan ringkas je...
smlm hari membawa kereta bersiar-siar kerana lama gak terperuk kat pekan bb yang sgt la menyedihkan...
dengan kepla jingga aku yang agak2 x boleh blah aku tekadkan hati memandu dengan selamat...
malangnya malam semalam hujan melanda dengan lebatnya....
dan banyak jugaklah mangkuk ayun yg bwk keta dengan menaikkan lampu tinggi....
akibatnya aku hampir terlanggar divider kat tgh2 jln bb yg br dibuat tuh....
lahanat punyer mangkuk2 tingkat....
seraya penguatkuasa undang2 yg x berdedikasi...
aku membalas perbuatan lahanat2 yg suka menaikkan lampu tinggi nih...
tapi aku bg lagi lama2...
ape diaorg ingat diaorg je boleh high beam....?
ko x mkn aku punyer lagi.....
apabila diaorg mula terasa perbuatan bangang diaorg tuh menimbulkan kemarahan org lain..
mula la mereka merasa malu dan menutup lampu tinggi....
elok orang2 mcm nih terjun masuk lombong lagi baik...
dri menyusahkan orang lain yg x bersalah..
klu aku terlanggar devider mlm td aku kejar si bodoh yang x bermaruah tuh...!!

Saturday, August 15, 2009

kisah si demam campak vs denggi

fesyen botak aku menjadi ikutan selepas itu. tgk raja pon sggp botak demi nak shoot ngan aku kat tanjung karang

suatu ketika (ayat biase starting story) di semester empat...
semester yang aku ade byk gle presentation wlupun blm tiba aku membusykan diri...
sepanjang semester aku mmg sangat2 la aman damai..
siap boleh menyanyi lagu kerispatih dengan gembira...
padahal lagu kerispatih suma pasal cinta terputus (tiada kaitan dgn aku)
ku sangkakan hujan sepanjang hari...
rupanya ribut datang melanda (pepatah baru, boleh terima ke?)
mlm dr blk mkn stik kat klcc ngan khalil aku terasa panas semacam (kami bkn pasangan gay)
sejurus tiba dirumah aku lebih banyak berehat...
ingatkan demam biase je...
rupanya-rupanya aku kene attack ngan demam campak...
berjangkit dr haris la nih....
petang keesokkannya aku pulang ke seri kembgn dlm keadaan yang agak lemah x bermaya...
seminggu gak aku cuti, walhal final exam dah dekat bangat...
selamba je la memandangkan semester tuh paper2 yang aku amik boleh tahan garing...
aku kene berterima kasih la kat khalil, mat alip, ngan raja sbb jaga aku time aku blk ke unisel semula...
ms tu aku bkn sht lagi, asyik kene sapu ubat je....
akhirnya aku sembuh dan kembali menjadi hensem...
malangnya khalil pulak kene demam denggi...
lengkaplah ktorg satu bilik kene serangan demam yang dahsyat...

malam minggu

tahap gaban la klu kelakuan dah mcm nih...

punyer la bohsan aku mlm minggu nih..
kerana membatalkan plan merayau saat2 akhir....
so aku membuat keputusan bersama rakan2 yang lain untuk tercongok kat depan pc...
update blog, bkk ms rahsia aku, facebook aku (yang ni pon rahsia jugak)
bukan kerana aku x nak add sape2 kawan2 aku yang lain...
tapi cukup lah aku jadikan benda2 tu sekadar platform bersuka ria...
bukan tempat untuk aku mencari teman2 baru...
sbb aku main game on9 je yang ade kat web2 karut tuh...
sebagai penutup karutan aku malam nih....
satu je yang aku ingin katakan pada dia (walaupun mungkin dia tidak mendengar)
dia semakin cantik!!!

Friday, August 14, 2009

nasik lemak - toliet

setiap pagi jumaat di asrama SEMESTA pasti akan di hidangkan nasi lemak yang aku pon x tau ape specialnyer...
selama 4 tahun aku meminggirkan nasik lemak tuh sbb aku x gemar pon nak sarapan pagi...
tahun akhir di sana aku mula mendekati nasik lemak yang mmg hot giler...
sape lambat mmg x dpt la mkn sbb smbl akan selalu abis...
aku kadang2 lmbt jugak...
tp selalunya aku dpt la mkn ns lmk yg agak2 power tuh...
pada suatu ketika ketika mkn nasik lmk pagi jumaat yg syahdu....
akan berlaku susulan dimana segelintir pelajar akn ke toilet..
biasenye aku yg gagah nih mmg dpt bertahan hingga abis skool...
tanpa sebarang mslh dalaman...
cuma pagi jumaat yang satu nih lain drpd kebiasaannya....
aku mengalami serangan dari dlm perut secara terus-terusan....
dan yang lebih memeritkan apabila ktorg terpaksa bersaing untuk masuk ke dalam toilet...
selama nih g toilet nak setting rmbt je...
'bursa saham' kene jaga beb....
tapi pagi tuh xde sape yang akan melepsakan peluang 'berjuang' di dalam toilet...
aku yang seperti sedia maklum terpaksa menggunakan kuasa veto...
potong barisan bdk2 junior yang teringin nak guna toilet gak...
aku terpaksa wahai 'adik-adik' (padahal aku x kisah pon) sbb port bdk2 form 5 kat bgnn bengkel baru tutup pulak pagi tuh...
apabila ramai pesakit mula 'sawan' sbb pergelutan toilet yang paling pjg....
pihak skool mula bagi kelonggaran untuk blk dorm...
berak kat asrama la kononnya...
aku amik kesempatan la untuk balik memandangkan ms add math..
cikgu ali pon bkn main baik bagi bdk2 yg 'bermasalah' utk blk....
sejak pagi tuh nasik lemak masih menu kegemaran pagi jumaat...
ala klu rs skt perut blk dorm sudah....
ade alasan ape....

Thursday, August 13, 2009

pusingan u

selama aku membawa kenderaan yang dinamakan motokar ataupun kereta...
aku pernah membuat aksi separa ganas yang boleh mengakibatkan jantung sesiapa sahaja berdegup kencang...
baik aku akan bahagikan kisah ni mengikut turutan masa...

kisah 1
akibat berlaku pergaduhan yang aku x perlu ceritakan kisah tu kat sini....
aku pertama kalinya membuat aksi separa ganas tu bila aku memulas stereng keta aku yang sememangnya power stereng di jalan lurus....
akibat aku yang dikawal oleh api kemarahan ketika itu membuat kereta aku mula melayang-layang ke kiri dan kanan....

kisah 2
suatu petang yang syahdu selepas hujan renyai2 berhenti...
aku mula memandu secara laju di lebuhraya seri kembangan-salak tinggi....
lagipun aku sorang2 je ms tuh...
memang menjadi hobi aku memandu laju jika berseorangan....
sehingglah tiba di satu selekoh aku mula membatalkan niat aku untuk terus laju di selekoh berkenaan....
selama nih mmg aku bantai je selekoh...
tapi bukan hari itu apabila aku memperlahankan kereta aku...
malang memang tak berbau...
aku mula berputar 360 darjah....

kisah 3
petang yang ala2 lepas hujan renyai jugak...
aku dalam perjalanan ke kota kemuning sbb nak tukar absorber kereta aku...
almaklumlah nak tukar sport rim....
oleh kerana berlagak dengan keta lain yang kononnya x laju....
aku membuat aksi separa bahaya lagi bila aku mula bantai selekoh kat bandar kinrara....
mcm biase la....
hero mesti la kalah selalu....
brader yang bawak waja berlalu meninggalkan aku smbl menggelengkan kepala....

kisah 4
malam baru pulang dari mengemas rumah baru...
dan juga sempena cuti pertengahan semester...
yang ni paling baru sbb jd ms sem lps....
akibat mengelak mat rempit yang melintas jalan secara tiba2....
aku sekali lagi terpaksa jadi stuntman tanpa bayaran...
membuat aksi percuma untuk mangkuk tingkat yang berhenti untuk tgk eksiden....
hasilnya sport rim aku tersopek....

konklusi untuk kejadian2 tersebut..
aku berjaya mengawal suma insiden tersebut...
ade ketika aku digelar hero dan ada ketika aku terkejut sendiri...
setakat nih ok je la lagi...
aku masih boleh bernafas...

Monday, August 10, 2009

lasak gile

ketika aku kecik2 dan aku pon x ingat bape umur aku..
aku mmg dilahirkan sbg anak degil yang suka melasak...
balik klu ade luka2 tanggung sndr sbb lps tu ade lagi kesan2 lebam yang lain pulak hinggap kat blkg bdn akibat libasan tali pinggang big bos....
dan ketika yang mana ntah aku x ingat aku ade kesan lekuk kat dahi mcm si harry porter...
hingga skang klu di selak rmbt aku yg berjurai-jura ala2 pelakon remaja jepun (padahal muka jawa hidung penyek)...
boleh nmpk kesan lekukan itu yang terhasil akibat aku menjatuhkan dr dr meja secara dahi kebawah...
aku rs harry porter pon sm mcm aku gak....
bkn si lord voldermot (btl ke aku eja nama dia) yg wat...
kemudian bila msk pulak zaman skool...
kelasakan aku menjadi jadi....
melompat lari dari warden tu mmg pernah je aku wat..
nak naik dorm pagar lak kunci selamba badak je g blkg bgnn panjat tingkat satu tuh demi nak msk dorm sgt...
klu naik pon sng, nak trn apetah lagi..
lompatan kijang ke bawah la jwb nyer.....
tapi skang aku dah x selincah tuh...
nak panjat menara satelit pon aku cuak gile..
padahal baru bape meter je....
aku dah cuak bangat....
kadang-kadang aku naik tingkat atas umah aku tgk bwh aku rs cuak jugak...
mana pegi metabolisme (istilah sains yg aku taram je) aku nih...
aku ingin kembali menjadi lasak mcm dulu.....!!!

Friday, August 7, 2009

tok wan jaafar

skang mulut aku tgh sakit..
pecah mulut aku panggil tapi x tau la orang lain panggil ape..
ms aku menahan kesakitan mulut ni aku teringat akan arwah atuk aku..
ms dihujung hayatnya selalu gak dia kene sakit nih..
cuma lbh dahsyat lagi sebab dia kene lebih penuh dlm mulut dia..
klu aku ade satu je pecah mulut nih...
dia punye mungkin lebih dr 5...
smpi pernah suatu ketika anak2 dia iaitu pakcik makcik aku bwk dia dia klinik supaya dicungkil sahaja benda alah tu dr dlm mulut dia...
tapi org tua mana boleh tahan beb..
sedang aku yang pertengahan 20an ni pon x tahan.....
semua itu kisah lama...
sudah 2 tahun lebih atuk pergi meninggalkan dunia...
sehari sebelum buzzday aku dia pergi untuk selama-lamanya...
dan aku kebetulan satu2nya cucu lelaki yang ada ms dia menghembuskan nafas yang terakhir....
sebab tu skang klu orang nak smbt buzzday aku aku suh sedekah fatihah dulu sblm kasi tabur itu telur atau ape2 yang karut marut lagi kat tubuh badan aku yang mulus nih...

pompuan bawak f1

makcik tu kene baca kartun nih br paham kot...

kalau sebelum nih aku mengutuk pompuan nyer cara bawak keta..
jangan lah marah x tentu hala sebab kejadian tadi membuktikan kutukan aku...
atau mungkin dia x puas hati sebab baca whutdaheck?
tempat kejadian : depan surau annur
masa kejadian : selepas semayang jumaat
report bertulis ;
selepas semayang jumaat aku seperti dijanjikan oleh faad untuk membeli makanan sebagai alas perut memandangkan kami jejaka bujang yg bukan ade bini pon nak tolong masak kat umah...
akibat terlebih lama tunggu kat dpn surau tuh (aku pon x tau nape pggl surau pdhal dah tahap masjid jamek dah) aku pon g la kat keta dulu konon2 nak alihkan keta aku yg memblok keta orang lain..
ttb aku nmpk muka yang aku kenal - ceh ape la pulak sepupu boy buat kat sini
maka setelah bertegur sapa lbh kurang aku pon meneruskan niat aku menuju kereta (boleh amik wallet skali nak bli ns ayam)
segalanya berjalan lancar sehinggalah aku nak menuju semula ke kereta untuk pulang...
sorang makcik yang membawa kereta mpv jenama ape ntah kelihatan sungguh laju...
aku yang mula2 nak melintas membatalkan hajat aku dan hanya menunggu kat tepi...
bagai tidak percaya makcik td boleh pulak main acah2 ngan aku..
lahanat tul..
klu terlanggar aku mcm mana....
ns ayam kat tgn smbl wallet aku kepit ala2 minah senget yang menanti untuk diragut...
akhirnya aku hanya mampu tergelak smbl brader yg kat sblh aku juga merasa heran....
ape punyer senget makcik td sbb jln punyer bsr...
boleh pulak bawak mcm babun...

Wednesday, August 5, 2009

bukak sem baru..

minggu dpn adalah ms untuk msk blk unisel...
habis sudah cuti 3 bulan yang paling panjang dlm hidup aku...
masa untuk membuat kesimpulan untuk cuti kali nih (ceh mcm wat report pulak)
baik ini adalah senarai aktiviti cuti kali nih (secara ringkas)

memancing
pancing ikan atau pancing awek 2 2 pon lebih kurang sama jugak..
kene pki umpan yg ade pelbagai jenis...
wlumcm manapon yg dpt hanyalah ikan jenama apa pon aku x tau..
aku ada tulis kat dlm blog post aku sblm nih....

melepak
paling selalu la aku melepak mnm2 ngan si faad cuti kali nih...
terlampau byk masa terluang...
smpi kdg2 aku g melepak kat ampang dengan kerol..
sejauh-jauh alam tu aku melepak (nmpk sgt boring)

mengemas
cuti kali nih aku dok hampir kesorangan kat umah...
so aku amik kesempatan kemas mana yg patut...
aku xpernah mop umah sblm nih pon ttb jd rajin mop umah...
rumput yg pjg aku trim baik2..
dan aku ade wat sket tambahan la kat luar tu kasi cantik sket...

wayang
klu tgk transformers smpi 3 kali tu ape cerita...
ade wyg2 yg mmg aku kjr nak tgk dan ade jugak yg hampeh x pyh tgk lagi bagus...
minggu lps aku tgk wyg lagi maybe sbg penutup kot untuk cuti...
nsb baik x wat rally wayang.....

menulis
selain aku menulis blog aku dan whutdaheck....
mungkin ada yang x tau aku juga menulis budak babsale...
adalah harapan aku terhadap budak babsale nih...
skang dah masuk siri 2 kat dlm tgn aku...
cuma lom terbit lagi aje...
tgk la sambutan budak babsale 1 ni mcm mana dulu...

patah kaki
ada ketika aku x de duit nak merayau maka sama dengan patah kaki la tuh..
bile keta aku masuk bengkel sama jugak patah kakinya....
bila aku malas nak kuar tu sm jugak patah kakinya...
maka bila aku patah kaki aku berharap la kaki aku 'disambung' secepat mungkin....

so tamatlah kesimpulan aku untuk cuti kali nih...
wlu se'free' mcm mana pon aku..
aku tp single smpi hr nih...
dan membuat aku terfikir sendirian..
patutlah org kawin!!!

game only...

bom asap yg ktorg main tu gunanye untuk training kejadian mcm nih la...

suatu masa dahulu ketika sedang menuntut di politeknik port dickson...
ade 2 buah rumah bujang yang berjiran...
umah aku (ecam, capex, pitxbadguy, pejal, syuk, jojo, alba, eatho)
umah boy (cukek, gg, faad, iqbal, ejal, mat zin, rembau - yang ni aku rs cukup pulak)
hidup mereka aman dan damai sehinggalah tiba saat sengal mereka...
game paling bujang yg pernah dimainkan oleh mamat2 nih termasuk aku adalah main 'rogol2'...
pergh bunyik mcm dahsyat...
mmg dahsyat pon...
klu bdk umah aku g umah boy...
mmg blk meraung la kene 'rogol' kat sana...
begitulah sebaliknya....
brader askar dpn umah kdg2 hangin gak ngan ktorg (maybe dia pon nak join game ktorg)
kemudian main rogol2 dah x jd adventure lagi...
bdk2 ni suma dah naik gile bila diaorg rembat 'asap jadian' ms pameran askar...
aku pon x tau ape nama dia...
tapi klu benda tu di bakar akibatnya leh tahan gak la...
mata boleh jd pedih, muntah2, muka mcm kene sapu cili padi...
kisah nya begini...
satu mlm bdk2 umah aku dah fed up study memandangkan esk ade kuiz...
maka satu pasukan pengebom berani mati dihantar ke umah boy...
pasukan kedua adalah aku yang menjadi skuad peninjau...
mula mmg lawak bila musuh2 di sempadan mengadu mata berair ketika study...
tapi jd ngeri bile satu batalion dtg membalas dendam...
tablet asap yang ptt nyer sket je dah boleh mengakibatkan kemusnahan...
memenuhi ruang umah aku...
ada askar2 yang terkorban bila diaorg berair2 mata...
aku dgn pasukan simpanan yg lain serta merta menyerah kalah sbb x sanggup tgk rmi lagi terkorban...
maka perperangan mlm tu tamat bila boy membakar mecun bola tanda kemenangan umah diaorg...
chibai nsb baik bom asap dah abis stok...
klu x mesti berair lagi mata kita semua...

Monday, August 3, 2009

jiran2 tetangga...

semalam aku bergaul la ngan jiran tetangga..
selama nih klu ade jamuan kat taman aku nih aku g pon sbb parent aku ajak...
tapi semalam jemputan khas sbb aku mmg dok sorang2 kat umah..
maka keras la aku kat umah tu bile sorang2 je bdk muda wlupon anak2 diaorg pggl aku 'pakcik'...
x kisah la janji aku dpt mkn free wlupon aku dah balun piza sblmk g jamuan tuh...
kisah kali nih bkn shj pasal jiran tetangga...
tapi pasal pak guard taman nih yang meminggirkan aku...
tapi kawan2 aku selalu dpt access yang mudah untuk masuk taman nih..
selalunya aku bwk keta aku sndr ade sticker aku tampal memang la senang aku nak masuk...
ms awal2 dulu lagi la sblm sticker tuh tercipta...
aku lagi la selalu kene tahan sbb setiap kali blk rambut aku asyik berubah2...
kejap panjang, kejap pendek, kejap bow-tuck...
kemudian apabila si sarap dtg umah aku...
dengan selamba badak dia leh masuk umah aku tanpa soal siasat oleh pak guard...
klu aku bwk keta sarap mmg mcm2 dia tanya kat aku...
hey aku penduduk taman...
sarap tu pendatang patut tanya dia lebih lagi....
skang aku dah cuba berbaik ngan pak guard (taktik biase aku kat mana pon)
baru2 nih aku poyo2 report ade paip bocor....
pergh mmg poyo mcm jd pengawas skool lak main report2...
tapi demi menaikkan nama aku di kalangan pak guard...
aku sggp menjadi poyo seketika....
klu pasni korang x leh masuk taman aku...
jgn takut...
sebut nama aku mestii pak guard kenal....

Sunday, August 2, 2009

idea belum perah laju2....

aku nak masuk lagu baru kat playlist aku...
lagu budak2 yang mula2 aku rs mcm lahanat je...
tp bile aku dgr depa ni anak2 si ahmad dhani (dewa 19)...
aku pon mendengar betul2 lirik dia..
rupa2 terkena sipi2 kat aku lagu tuh...
lupakan pasal suara bdk2 tu, susunan musik atau ape2 yang remeh temeh..
amik lirik dia sudah pastu dgr btl2....
mintak maaf la aku x post lirik lagu kat blog aku...
lagu2 yang aku kasi taruk ada yang masyuk ada yang mungkin bosan di dengar...
aku punye playlist jd suke hati aku la nak taruk ape pon...
time kasih pada follower aku yang baru...
kasi tambah lagi kolum followers tu byk2...
nnt kt wat reunion ye wlupon lagi 2 followers tu aku punyer jugak...
klu terer teka la blog aku yang lain2 tuh...

malam tgk wayang..

rasa nak bagi tamparan padu maut je kat mamat yg kunun2 gelak comel tuh.... aku rs lebih kurang mcm nih la muka dia wat kot...

malam tadi berlangsung acara tgk wayang oleh para lelaki bujang kecuali kerol....
venue nyer kat cineleisure damansara...
aku mcm biase la amik kesempatan cuci mata aku yang berkarat dah ni tgk amoi2 yg pki baju x cukup kain (melayu pon ade)...
citer yang telah kami pilih adalah ghost of girlfriends past di mana kami adalah bkn gay sbb tgk citer mcm tu sesama lelaki....
moral citer tuh boleh tahan la baiknyer....
wlupon citer adalah di kategorikan lawak antrabangsa...
tapi aku bertukar mood kepada fed up pada separa masa citer tuh berlangsung...
puncanya sbb mamat sorang kat sblh aku gelak mcm babun (aku nak mencarut sbnrnyer)...
dia datang sorang2 tapi di sebabkan dia dok sblh aku nmpk mcm ktorg satu geng pulak....
start drpd iklan digi smpi la abis cerita dia dok gelak, gelak, dan terus gelak sakan tanpa menghiraukan aku yg dah start rs menyampah kat sblh nih...
kerol dah tolak2 tgn aku bg isyarat (ape kena mamat sblh ko)...
aku x tau nak kate ape terus kunyah pop corn smbl mnm air byk2....
cilakak btl mamat topi biru berbaju coklat...
abis potong stim aku terasa....
whut the f*** (akhirnya aku mencarut wlupon ditapis oleh lembaga penapisan)...

Friday, July 31, 2009

kereta sentra

kasi tunjuk sket dah la kan... hehehehe....

kereta pertama aku a.k.a bumblebee aku la (tapi keta aku x leh transform la)...
nissan sentra n13 keluaran 1989 yang hingga kini masih utuh...
klu dulu dia berjasa untuk big boss aku..
skang dia berjasa untuk aku la pulak...
masuk bengkel wlu seribu kali skali pun aku x kisah sbb dia umpama manusia jugak yg jatuh sakit smpi kene g klinik...
ms aku dpt keta nih aku berumur 18 tahun...
usia yg sgt muda dan x pernah termimpi aku nak dpt keta...
maklumlah lesen pon bau kedai lagi...
kali pertama memandu mmg mcm org gle aku bwk..
mat rempit pon takut tgk aku bwk...
boleh msk longkang mereka suma akibat kegelojohan aku menuju destinasi...
aku jugak pakar mematahkan driveshaft keta tuh bila 2 kali aku balun smpi gearbox aku pon ter'efek' skali...
minggu lps dpt driveshaft baru lagi...
bkn sbb aku jahanamkan tapi sbb dah mmg kene tukar...
dulu port dickson - seremban aku mmg balun sebaik mungkin dan yg paling ajaib keta aku x pernah skali pon kene saman wlu segile mana pon aku bwk (klu aku bwk keta org lain rajin pulak polis nak saman aku)
kerana terlalu syg kat sentra aku, aku kasi eksiden keta tuh skali je...
tu pon sbb org dpn aku mangkuk tingkat brake emergency....
maka bersopek la keta aku sedikit....
x kisah la ade kesan kat muka sentra tuh janji dia boleh berkhidmat utk aku lagi kira ok la...

Wednesday, July 29, 2009

big boss

menjadi anak big boss merupakan satu kebanggaan tapi bukan kemegahan bagi aku...
selama aku mencari kawan2 di pelosok muka bumi ini x pernah aku bermodalkan aku anak seorang big boss...
cukuplah aku dikenali kerana aku...
bukan kerana dia...
walaupun kadang2 ada keistimewaan jugak sbb big boss aku nih...
yang penting ikhlas dan kita suma adalah sahabat....
status bukan penentu kepada persahabatan kita...

Sunday, July 26, 2009

si hitler..

seganas-ganas mamat nih, selamba badak je aku tapau...

pada zaman persekolahan dahulu...
ade satu aktiviti yg boleh dikatakan suma bdk akan sertai...
iaitu apabila msg2 sudah jatuh sakit...
maka pagi2 buta suma pesakit yg x kira la dmm ke, batuk ke, skebis ke ataupun sekadar nak ponteng klas akan tunggu bas anta ke klinik....
aku pon pernah menyertai kem pesakit nih...
biasenyer hari rabu leh nmpk muka aku (time form 3)
pada suatu hari yg aku jatuh sakit akibat dmm beramai-ramai di skool...
aku pon seperti biase mengikut jadual bas untuk di hantar ke klinik kesihatan dong....
kat situ best sket drpd klinik kesihatan sg ruan....
wlupon sbnr nyer kat dong ade sorang mamt yg ktorg gelar sbg hitler...
sbb dia garang nak mampos wlupon yg dtg jumpe dia bdk2 yg sakit mcm aku...
apabila time aku sakit dia suh wat mcm2...
maka aku pon jgn harap la nak ikut ckp dia...
time aku x larat nak berdiri ade ke patut dia suh kawad lak dlm blk dia...
dengan muka seposen mcm jap lg dah nak kojol...
aku dgn kereknyer menjawab..
'gua x larat brader... dmm nih' (aku ubahsuai sket la ayat tuh nmpk mcm kasar)
dan dgn rs serba salahnyer si hitler suh aku ddk...
akhirnya hitler pon x mampu nak buli pesakit kronik mcm aku...
walhal aku cuma dmm biase shj dan mls g klas bhs jepun pada pagi rabu tersebut..
selamat la aku drpd kene pamadam papan hitam kat muka aku akibat x dpt jwb soklan bhs jepun...

aku sudan dan dot dot dot?

muka mamat sudan tuh xde la macho mcm dlm gmbr nih....

tajuk di atas aku tulis sempena kejadian yang baru2 terjadi...
smbl telinga aku mendengar lagu merdu nyanyian penyanyi comel dari jepun bernama Yui...
hr ni br aku smpt bace blog t4tbh....
akhirnya sepeti yg aku jangka tentang konpirasi tu menemui kebenarannya...
x pyh big boss aku bkk mulut cerita...
tunggu dia blk kl kang boleh la story pjg kat aku....
smlm adalah hr mengambil keta kat seremban...
aku g smbn naik komuter je sbb sng kat aku x pyh ssh kan sape2 wlupun faad terpaksa bgn utk anta aku kat komuter serdang...
akibat komuter yg wat perangai smlm maka aku sengaja melepaskan satu tren demi x nak jd sardin kat dlm tuh..
sementara aku menunggu komuter yg seterusnya (sempat jugak usha awek yg sejak td dok usha aku a.k.a aku perasan la kot)
secara kebetulan ada la sorang mamat sudan dok sblh aku...
aku yg x bape peramah biar je la mamat tuh dok kat sblh aku, dah la pns, pnt dan dahaga skali...
ttb mamat sudan tuh membuka mulut...

mamat sudan : hello, hello!
aku berpaling kepada mamat tuh, dia pggl aku rupenyer
mamat sudan : can u translate bahasa melayu for me?
ajepjepto : owh sure!!
mamat sudan : how do i say i'm at home rite now? relaxing and listening to music...
ajepjepto : saya di rumah.. tgh berehat smbl dengar lagu...
terfikir aku si mamat sudan ni pndi gak membohong sbb dia tgh tunggu train ngan aku...
apehal lak tgh dgr lagu kat umah...
sesekali aku jenguk gak tgk dia punya ejaan bhs melayu...
pndi gak dia mengeja wlupun ade gak slh bila dia eja tengah = tingah
setelah aku membetulkan ejaan dan msj mamat sudan tu kpd minah melayu bernama liza, train pon smpi...
aku seraya itu naik train sbb mls nak tunggu dah nnt lmbt smpi lak...
magic betul sbb bila aku naik train dan memandang ke luar...
mamat sudan tu hlg dr pndgn...
ngan sape lak aku berbual td..
klu mlm logik la x nmpk dia..
ni siang....
akhirnya train meninggalkan stesen serdang dgn seribu persoalan kepada aku...

Friday, July 24, 2009

orang muda yang tua...

klu muka aku dah mcm ni pon korang kene pggl aku abg ag tau x.... sket punyer macho la gamaknyer..

kebelakngan nih aku story psl bdk2 rupenyer aku terlepas satu hakikat...
usia semakin bertambah....
tapi aku belum tergolong dlm golongan yang ptt dipggl 'org tua'...
umur 40 pon aku x jejak ag...
beberapa peristiwa yang aku lalui seminggu lps cukup memedihkan telinga aku....
mula2 apabila anak jiran aku mula memanggil aku pak long....
dengan suara yang agak2 gedik bdk bwh umur dia menyapa aku...
'pak long buat ape?'
aku yang geram sbb di pggl mcm tu menjawab sepatah dua je ngan x ikhlas nyer....
'siram pokok......'
kemudian selang beberapa hari selepas aku teman si faad shopping kat kajang...
berlaku lagi satu peristiwa....
dari sebelah aku dengar, 'tolong amikkan bola'...
owh bdk2 tadika main bola terlepas ke luar pagar...
dgn hati yg suci mcm bdk2 tu aku pon g la amik bola diaorg...
'terima kasih pakcik~~'
cilakak punyer bdk2 pggl aku pakcik....
maka aku sound la blk bdk2 tu...
'pggl abg la!!'
aduih heran btl aku sbb aku yg umur x bape lanjut nih diaorg pggl pakcik...
klu bdk2 pompuan sebaya aku pndi pulak bdk2 ni pggl 'kakak' ek....
naruwei punyer bdk kecik...
nsb baik aku baik...
klu x aku dah piat telinga bdk2 nih..
jgn harap la nnt diaorg nak pow duit raya ngan aku....

nasik air

klu korang x pernah tgk bubur ns... haa mcm ni la rupa dia bubur ns @ moi @ nasik air.....

kerana pale otak aku yg x berapa betul skang nih..
terasa mcm nak memdemam kan dr (bdn dah sengal2 ayam nih)
maka aku pon menulis tajuk yg ejaan nyer mcm babun tuh...
apekah sbnr nyer nasik air nih..
aku menimbulkan persoalan kepada aku dan korang...
makna nyer setiap soklan mesti ade jwpn kan....
aku pon menjwab untuk korang yang x tahu apekah nasik air nih....
kejadian nih berlaku ms aku g terengganu hr tuh...
pengalaman dia sgt pjg nnt lain kali boleh story..
ms aku g umah zack kat dungun zack singgah di gerai2 dkt umah dia untuk beli nasik air..
aku yg kehairanan mula2 dok pk ape la nasik air nih..
mcm mana rupa paras nasik air tuh...
setelah sekian lama aku masih x dpt jwpn sbb nasik air tuh kat dlm plastik.
aku pon x nmpk la sgt mcm mana nasik air tuh...
pada masa yg sm zack bli gak ais jagung...
sejenis minuman yang ms kecik2 dulu je aku dpt mnm (ms tu aku pggl yuyu ais)
sdp hingga menjilat jari sbb khalil sggp suh aku drive dr kemaman yg berjarak 8o km lbh krg ke dungun semata-mata nak bli ais jagung....
setelah sekian lama aku mencari jwpn tentang nasik air..
akhirnya aku dpt jugak tau apekah sbnrnyer nasik air...
klu kat KL diaorg pggl bubur nasik....
kat utara sng je diaorg pggl moi...
punyer la pelik nama nasik air...
pnt je aku usha2 org bli nasik air....

Followers